Hoe werkt nalaten

Blijvend en waardevol

Elke nalatenschap of gift, groot of klein, is waardevol voor een culturele instelling. Met uw bijdrage kunnen instellingen programma’s maken, jong talent ondersteunen of nieuwe initiatieven lanceren. Er is altijd meer mogelijk dan u misschien denkt.

Zo zijn er twee manieren om een culturele instelling op te nemen in uw testament. Via een legaat of als erfgenaam.

Een legaat

Door een culturele instelling te benoemen als legataris, kunt u een geldbedrag of goederen nalaten. Denk hierbij aan een huis, een oldtimer of een waardevol schilderij. U kunt natuurlijk ook aan kleinere zaken denken. U heeft misschien wel een bijzondere verzameling, een mooi sieraad of een antieke vaas. Het is verstandig, wanneer u goederen wilt nalaten, om dit in overleg met de betreffende instelling te doen.

Een culturele instelling als (mede)erfgenaam

U kunt er ook voor kiezen om een culturele instelling als (mede)erfgenaam op te nemen in uw testament. De instelling krijgt hiermee alleen, of samen met andere erfgenamen, het recht op (een gedeelte van) uw nalatenschap. Een nalatenschap bestaat niet alleen uit alle bezittingen, maar ook uit alle schulden. Het is goed om te weten dat een culturele instelling een nalatenschap daarom in eerste instantie alleen onder voorbehoud zal aanvaarden. We bespreken dit graag persoonlijk met u. 

Erfbelasting

Welke vorm u ook kiest, culturele instellingen met een ANBI-status zijn vrijgesteld van erfbelasting. Zo komt uw nalatenschap geheel ten goede aan de instelling van uw keuze.

Vragen of meer informatie?

Een culturele instelling opnemen in uw testament en hierover praten is niet vanzelfsprekend. Ikwashier is opgericht om meer aandacht te vragen voor nalaten aan cultuur en is gespecialiseerd in het begeleiden van gesprekken die gaan over giften en nalaten. Uw wensen zullen altijd leidend zijn. Wilt u hier meer over weten of iemand van de stichting hier persoonlijk over spreken, dan is dat altijd mogelijk door contact te zoeken met Ikwashier via info@ikwashier.nl.

Nalaten in 6 stappen